Bh-skola

Att hitta sin rätta bh-storlek kan förändra väldigt mycket. Det är lätt att underskatta valet av rätt bh och hur mycket det betyder för figuren, klädernas utseende och passform. Underkläder är grunden för att dina kläder ska sitta snyggt. Rätt storlek på din bh skapar den känslan som underkläder kan förmedla. Du känner dig bekväm och behöver inte justera den under dagen. Är man snygg inunder mår man bra och det syns!

Det är svårt att mäta sig till exakt rätt storlek utifrån en tabell men det ger dig en riktlinje.

Precis som ett par skor går man även in en bh, den blir mjukare och töjer sig efter att ha använts ett par gånger. Dessutom kan storlekarna variera mellan olika märken och modeller.
Läs våra rekommendationer under varje produkt.

För att må bra och för att du är värd att se bra ut bör du se över dina bh:ar regelbundet. Nedan ser du de vanligaste problemen och vad du ska tänka på när du köper din bh.

Bandet åker upp i ryggen – Förutom att försöka tränga in oss i för små kupor är det vanligaste misstaget vi gör när vi provar bh att vi tar en omkretsstorlek som är alldeles för stor. Din bh ska sitta i en rak linje runt bröstbenet och ryggen. Om bandet åker upp i ryggen är din bh för stor runt om eller så sitter axelbanden för stramt, lossa lite på axelbanden och se om bakstycket sitter bättre. Bakstycket är viktigt för stödet och avlastar tyngden på axlarna. Om du lyfter armarna upp eller rör på armarna bör bandet fortfarande sitta stadigt och kupan ska inte åka upp så att bröstet ”tittar” fram nedanför. Kom ihåg att ett mindre ryggmått även är mindre i kupan, vilket betyder att storlek 75E är mindre både runtom och i kupan än 80E. För att få samma kupa som i 80E fast med mindre ryggmått ska du välja 75F.

När du provar en BH ska du börja med att spänna den på yttersta spännet. På så sätt kan du spänna in BH:n när den töjer sig i ryggen efter att du använt den ett par gånger. Kom dessutom ihåg att justera axelbanden för att försäkra dig om att de inte sitter för löst. När du fått på dig BH:n kan du behöva justera dina bröst för att försäkra dig om att de är ordentlig innefattade i kuporna.

 

Axelbanden skär in –  Det största stödet bör alltid ligga på bandet runt kroppen och inte på banden över axlarna. Om banden skär in i axlarna är det antagligen för att du har en för stor omkretsstorlek, varför du bör gå ner en storlek. Alternativt kanske du bara helt enkelt behöver lossa på axelbanden.

Bh:n åker upp över bysten – Om bh-bandet åker upp över bysten har du för liten kupstorlek. Prova med en större kupa. Det kan också bero på att omkretsen är för stor. (Se text – Bandet åker upp i ryggen).

Sidobygel skär in – Om bygeln skaver är bygeln antagligen för liten. Detta brukar också resultera i att man på grund av ökat tryck känner att ryggmåttet är för hårt även om det enbart rör sig om en för liten kupa. Börja därför med att prova en kupstorlek större så att byglarna ligger slätt mot kroppen och följer hela bröstet. T ex om du provat 75 D öka kupstorleken till E men behåll omfånget 75.

”Dubbla” bröst –  Om du får ”dubbla” bröst har du för små kupor, prova en bh med minst en större kupa. Kom ihåg att du inte behöver öka storleken runt om. Dina bröst ska vara innefattande i kupan och du bör ha en slät linje där tyget i bhn:s ringning möter dina bröst.

 

Kupan skrynklar sig – Det är oftast ett tecken på att kupan är för stor, prova en kupstorlek mindre.