BH-Skolan

Passar din BH?
mttband2
Att hitta sin rätta bh-storlek kan förändra väldigt mycket. Det är lätt att underskatta valet av rätt bh och hur mycket det betyder för figuren, klädernas utseende och passform. Hur du känner dig kan förändras med den rätta bh:n!

Det finns många myter i omlopp om hur en bh egentligen ska sitta. Vissa tror att man helt enkelt kan mäta sig och läsa ut resultatet i en färdigställd mall. Vi tror inte på mallar eftersom det är så individuellt hur man vill att en bh ska sitta – och den enkla sanningen är att när du väl provat en ordentlig bh kommer du att i framtiden på bara ett par sekunder känna ifall du hittat den rätta passformen.

Vi tycker det är vettigt att jämföra bh-inköpet med att köpa skor. Precis som våra fötter varierar i storlek och form varierar vår byst i storlek, form samt utrymmet mellan dem.

Du kan säkert din skostorlek och det är ganska osannolikt att du skulle köpa ett par skor utan att prova dem. Precis som ett par skor går man även in en bh, den blir mjukare och töjer sig efter att ha använts ett par gånger. En bh kan vara perfekt för en kvinna, men helt fel för en annan. Dessutom kan storlekarna variera mellan olika märken och modeller. Därför bör man aldrig köpa en bh utan att prova den först.

För att må bra och för att du är värd att se bra ut bör du se över dina bh:ar regelbundet och använda vår trestegsöversikt nedan för att vara säker på att du har rätt passform på din bh.

Hur ska den perfekta BH:n sitta?

 

1. Bandet runt ryggen ska sitta stadigt, men behagligt.
Om du står i profil framför spegeln ska bandet sitta i rak linje runt hela kroppen, den ska överhuvudtaget inte åka upp i ryggen.

2. Byglarna ska ligga slätt mot bröstkorgen.
De ska absolut inte skära in eller böja sig ut från kroppen.
3. Dina bröst ska vara innefattade i kupan, och du bör ha en slät linje där tyget i BH:ns ringning möter dina bröst.
De ska inte bulla över i ringningen eller under armarna även om du provar en balconettemodell eller en bh med djupare ringning.

När du provar en bh ska du börja med att spänna den på yttersta spännet. På så sätt kan du spänna in bh:n när den töjer sig i ryggen efter att du använt den ett par gånger. Kom dessutom ihåg att justera axelbanden för att försäkra dig om att de inte sitter för löst. När du fått på dig bh:n kan du behöva justera dina bröst för att försäkra dig om att de är ordentlig innefattade i kuporna. Det är därför också en bra idé att prova med en t-shirt över för att se vilken form och stil bh:n får under dina kläder.

 

 

Vanliga frågor och möjliga svar

 

Varför sitter inte min bh bra? Mina bröst bullar över kanten i ringningen eller under armarna, och det ser inte bra ut under kläderna.
Detta är ett säkert tecken på att bh:n du har på dig är för liten, eftersom brösten ska vara innefattade i kuporna. Prova minst en storlek större i kupa!
afteredensida

 

 

 

maidenformsida Min bh glider upp i ryggen och åker runt när jag rör på mig.
Förutom att försöka tränga in oss i för små kupor är det vanligaste misstaget vi gör när vi provar bh är att vi tar en omkretsstorlek som är alldeles för stor. Om bh-bandet runt ryggen rör sig är det för stort och du bör prova ett mindre ryggmått. Kom ihåg att ett mindre ryggmått även är mindre i kupan, vilket betyder att storlek 75E är mindre både runtom och i kupan än 80E. För att få samma kupa som i 80E fast med mindre ryggmått ska du välja 75F.
Byglarna sticker ut fram och skär in under armarna.
När byglarna sticker ut eller skär in är det ofta för att bh:n är för liten i kuporna och brösten tvingas in i kuporna och ut från kroppen. Detta brukar också resultera i att man p.g.a. ökat tryck känner att ryggmåttet är för hårt även om det enbart rör sig om en för liten kupa. Börja med att prova en kupstorlek större så att byglarna ligger slätt mot kroppen och följer hela bröstet.
afteredenfram
afteredenbak Banden skär in i axlarna och lämnar röda märken.
Det största stödet bör alltid ligga på bandet runt kroppen och inte på banden över axlarna. Om banden skär in i axlarna är det antagligen för att du har en för stor omkretsstorlek, varför du bör gå ner en storlek. Alternativt kanske du bara helt enkelt behöver lossa på axelbanden.
Kuporna skrynklar sig, speciellt på toppen av kupan och på sidorna.

Det är oftast ett tecken på att kupan är för stor, du kanske ska prova en kupstorlek mindre. Om det däremot bara är i toppen av kupan det betyda att kupan är för liten och brösten inte får plats. Tag en större kupa.
storkupa

Det kan finnas många olika skäl till varför din bh inte sitter som den ska. För att klargöra hur du kan få din önskade passform på bh:n är du varmt välkommen till oss på Ingrids Damunderkläder. Våra bh-experter hjälper dig att hitta rätt efter dina önskemål om funktion och passform. Glöm inte – att prova bh tar tid. Avsätt tid för dig själv så att vi i lugn och ro i samråd med dig kan komma fram till vad som passar bäst för just dina behov.

Varmt välkommen!

[text: Details.se]